Studiernas innehåll

Examen omfattar 90 studiepoäng och utbildningen varar i cirka 16 månader. Under studierna alternerar närstudieperioder och perioder för inlärning i arbetet.

Lärande på jobbet är målinriktat, planerat och utvärderat lärande i fängelset i samband med praktiska uppgifter.

Det finns cirka 10 månaders lärande på jobbet och cirka 6 månaders teoriperioder. Utbildning på jobbet är en betald praktik (från 1 Maj 2023, 1 945,97 euro/månad).

Till former för teoristudier hör föreläsningar online och på RSKK utbildningscentral, grupparbeten och praktiska övningar. Undervisningen sker på finska.

Se rotationen av teori- och praktikperioder mer detaljerat (på finska)

Studiehelheterna

Grundstudier 9 studiepoäng

Yrkesinriktade studier 73 studiepoäng:

Straff och etik, 21 sp
Ämnen för studierna inom kompetensområdet är: Att arbeta som tjänsteman i brottspåföljdsområdet, grundläggande och mänskliga rättigheter samt yrkesetik, straffsystem, verkställighet av fängelsestraff samt verkställighet av samhällspåföljder
Säkerhet och övervakning, 26 sp
Ämnen för studierna inom kompetensområdet är: Säkerhet på fängelser, övervakningsverksamhet, hantering av specialsituationer, självförsvar och användning av maktmedel samt dynamisk säkerhet
Att påverka brottsligt beteende, 26 sp
Ämnen för studierna inom kompetensområdet är: olika grupper på fängelser, kriminologi; brottslighet som ett fenomen, genomförande av planerna för strafftiden, programarbetets grunder, kriminalpsykologi; psykisk hälsovård, motiverande samtal, rusmedelsarbete samt utbildning i läkemedelsadministrering.

Lärdomsprov/utvecklingsuppgift 5 sp

Valbara studier 3 sp

Tillgodoräknande av erfarenhet från fängelsearbete och tidigare studier

De studerandes tidigare teoristudier ska i möjligaste mån tillgodoräknas och inkluderas i examen inom brottspåföljdssektorn. Sådana tidigare studieprestationer som räknas till godo ingår till exempel i grundexamen inom säkerhetsbranschen och i närvårdarexamen. Lärarna går tillsammans med den studerande igenom prestationerna som kan tillgodoräknas i början av utbildningen. Tillgodoräknande av teoristudier förkortar dock inte utbildningens totala längd, som är 16 månader.

Från och med hösten 2023 tillgodoräknas studerandens tidigare arbetserfarenhet från semestervikariat på ett fängelse (Rikosseuraamus.fi) på minst sju månader i examen inom brottspåföljdssektorn. Arbetserfarenheten ska ha förvärvats inom två år innan utbildningen inleds. Examen inom brottspåföljdssektorn kan då avläggas som kortast på cirka ett år. De studerande kan utexamineras om väktare i fängelse när den andra inlärningsperioden i arbetet har inletts så snart alla de studieprestationer och prov på kunnande som krävs är avlagda med godkänt resultat.

Arbetserfarenhet från ett fängelse som är kortare än sju månader tillgodoräknas inte. Inte heller annan arbetserfarenhet än sådan som förvärvats i arbete som väktare i ett fängelse förkortar utbildningens längd.

Bedömning

Examen förutsätter att alla uppgifter utförs och ett godtagbart vitsord eller en godkänd prestation i alla studieavsnitt samt i yrkesprov som utförs på platserna för inlärning i arbetet. En underkänd tentamen och ett underkänt yrkesprov får tas om två gånger.

Inlärningen och kompetensen bedöms under hela studietiden. Bedömningen stöder och motiverar studeranden att uppnå målen samt utvecklar självvärderingsfärdigheterna. Föremålen för bedömningen är kunskaper, färdigheter, ansvarstagande och gruppkompetens. Bedömningsskalan är 0–5.

Studiehandledning

Studeranden får stöd, handledning och rådgivning under hela utbildningen. Vi försöker hålla studiehandledning på en så personlig nivå som möjligt. I utbildningen ingår även tutor-lektioner i klassrum, särskilt i början och slutet av studierna. Syftet med handledningen är att öka studerandens välbefinnande, uppmuntra till inlärning och motivera till utveckling av yrkeskompetensen även under arbetskarriären.

Läs mer om studiernas innehåll i läroplansquide 2022-2024 (på finska) [pdf, 8.5 MB]

Publicerad 2.11.2023