348 sökte till utbildningen för att bli väktare i fängelse — ökningen av antalet ansökningsperioder mottogs väl
Ansökningstiden för examensutbildningen inom brottspåföljdssektorn löpte från den 8 till 31 januari 2024. Det blev 348 personer som sökte till utbildningen. Intresset för sektorn har hållits på en hygglig nivå trots att antalet ansökningsperioder har ökats.
Antagningar till examensutbildningen inom brottspåföljdssektorn där man får utbilda sig till väktaryrket i fängelserna har traditionellt ordnats i januari-februari. 2023 var första gången på 35 år som man hade en andra, öppen ansökningsomgång i augusti. I den nyligen avslutade ansökningsomgången var antalet sökande något högre än i augusti och det högsta sedan 2008, då det var 432 som sökte.
En enkät bland sökandena gav vid handen att sociala mediers betydelse har ökat under de senaste åren när det gäller att väcka intresse. Det är nästan hälften av sökandena som fått reda på utbildningen just där. Varje år finns det också ett stort antal interna sökande, personer som redan arbetar på Brottspåföljdsmyndigheten och har en väktartjänst för viss tid men saknar utbildning på området. För dem ordnades redan 2022 två möjligheter att söka till utbildningen. Antalet interna sökande i den nu avslutade ansökningsomgången var 51. På årsnivå har antalet sökande som arbetar vid Brottspåföljdsmyndigheten ökat något, likaså antalet sökande som bekanta som arbetar i något fängelse har uppmanat och rekommenderat att söka.
60 uttas genom inträdesprov
Inträdesprovet till examensutbildningen börjar med ett konditionstest. Dit kallas alla sökande som redan arbetar på Brottspåföljdsmyndigheten och av alla andra sökande de som uppfyller ansökningskriterierna. Av dem som klarat konditionstestet kommer upp 120 att tas vidare till lämplighetstestet baserat på sina poäng. Skyddspolisen fram en normal säkerhetsutredning på dem som antas till utbildningen efter inträdesprovet.
Utbildningen för de 60 utvalda startar i september 2024 och pågår i upp till 16 månader. Utbildningen omfattar 10 månader inlärning i arbetet i fängelseförhållanden, som är avlönat arbete, och närutbildning, huvudsakligen vid Brottspåföljdsområdets utbildningscentral, som är belägen i Dickursby i Vanda.
Nästa antagning till examensinriktad utbildning inom brottspåföljdssektorn ordnas i augusti 2024, den exakta ansökningstiden kommer att anslås på webbplatsen rskk.fi.
För mer information kontakta
Enhetschef Sanna Kohvakka, Brottspåföljdssektorns utbildningscentral
tfn +358 50 472 3035,
[email protected]
Publicerad 2.2.2024